Home > Buitenland > Azerbeidzjanen protesteren in Brussel
Buitenland

Azerbeidzjanen protesteren in Brussel

Op 23 februari 2019 hielden de Europese Azerbeidzjanen een protestrally in de Belgische stad Brussel, tegenover het Europees Parlement op het Luxemburgplein. Naar schatting 450-500 Azerbeidzjanen uit allerlei Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, België, Hongarije, waren op komen draven. De demonstranten droegen Azerbeidzjaanse vlaggen en spandoeken met verschillende slogans. Hun hoofdmotto was “Justice to Khojaly”.

Ze protesteerden tegen de stilte van de internationale gemeenschap ten aanzien van het bloedbad in Khojaly, dat plaatsvond op 26 februari 1992. Khojaly is een Azerbeidzjaanse stad, die momenteel in handen is van buurland Armenië. Ongeveer een vijfde (20%) van Azerbeidzjan is nog steeds in bezit van Armenië (Nagorno karabach en nog zeven andere steden). Azerbeidzjan behoorde vroeger tot de Sovjet Unie. Sinds 1991 zijn we onafhankelijk. Maar voor die strijd hebben veel mensen hun leven verloren.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vier resoluties aangenomen, volgens welke Armenië Nakorno Karabag en de andere bezette gebieden vrij moet geven. Maar Armenië wil dat niet.

Het is voor het eerst dat Azerbeidzjanen uit heel Europa meedoen aan de betoging en zich solidair tonen. Volgens de organisatoren waren er op deze bijeenkomst veel mensen, waaronder vrouwen en kinderen. Meer dan op vorige protesten. Inderdaad, er waren veel vrouwen en kinderen onder de deelnemers aan de rally, dat heb ik ook geconstateerd. De kinderen hadden zwarte ballonnen in handen, die ze  en na de bijeenkomst oplieten. Ze wilden de aandacht vestigen op het feit dat kinderen ook in Khojaly werden gedood.

Zesentwintig jaren zijn verstreken sinds de gebeurtenissen in Khojaly, die volgens de autoriteiten ruim 600 levens hebben gekost. Daarom vinden de Azerbeidzjanen dat het om een genocide gaat. Als journalist wilde ik hun stem overbrengen op mijn lezers, en ik was met hen in Brussel. In gesprek met de deelnemers merkte ik dat ze hopen de aandacht van Europese politici te kunnen trekken.

Ze hebben elk jaar dezelfde wens. Azerbeidzjanen willen gerechtigheid voor Khojali. Zo liet de voorzitter van de “Belgisch-Azerbeidzjaanse Vriendschap vereniging” Ayhan Demirci weten niet tevreden te zijn over de positie van de westerse politici. ‘Jarenlang vragen we al gerechtigheid voor Khojaly, maar westerse politici letten hier niet op. Ze staan onverschillig tegenover de genocide die is gepleegd tegen de Azerbeidzjanen in Khojaly We zullen hier aandacht voor blijven vragen, totdat we gerechtigheid vinden’, aldus Demirci.

‘Ik denk dat justitie op een dag haar plaats zal vinden’, sprak ook Ramiz Amirli in Brussel. Hij is de voorzitter van de “Broederschap”, die naast Brussel, ook een demonstratie hierover in Hongarije bijwoonde. Het protest duurde drie uur.

 

 

Waardeer dit artikel!
Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.
Mijn gekozen waardering € -
Steun RFG Magazine!

Dit artikel lees je gratis. Vind je het onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een maandelijkse bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Magazine.Door je eerste betaling ga je akkoord met een maandelijkse afschrijving voor een periode van 1 jaar!

Mijn gekozen waardering € -

 

Vugar Abbasov
Vugar Abbasov is geboren op 30 juni 1974 in Bejlakan (Azerbeidzjan). Van 1975 tot 2008 heeft hij in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe gewoond. Daar studeerde hij aan de Wester Universiteit. Van 1993 tot 2008 werkte Vugar als journalist voor de Azerbeidzjaanse publieke omroep. Sinds 2008 woont hij samen met zijn vrouw en twee kinderen in Nederland. Hij is lid van On File JV en Azerbeidzjaanse Journalisten Vereniging en de voorzitter van de stichting “Connect.”