Home > Buitenland > Catalonië en Koerdistan: dromen van onafhankelijkheid
Buitenland

Catalonië en Koerdistan: dromen van onafhankelijkheid

Terwijl mijn gedachten waren bij het Koerdische referendum en de demonstraties voor Koerdische onafhankelijkheid, stond ik oog in oog met een ander conflict.

Ik reisde naar Catalonië, Spanje, waar óók werd gedemonstreerd en óók een veelbewogen referendum plaatsvond over onafhankelijkheid. De confrontatie met dit andere conflict riep verwarring bij mij op: zijn de twee referenda met elkaar te vergelijken?

We vertrokken met de bus vanuit Lloret de Mar, een stad aan de kust met uitzicht op de Costa Brava (in het Arabisch: de kust van het bos). Een prachtig gebied aan de Oostkust van Spanje, waar vooral veel toeristen uit Frankrijk en Engeland komen. Er heerste een zomerse sfeer, niet in de laatste plaats door de grote hotelketens en resorts die hier de skyline van de stranden domineren.

Entisar El-Ghareeb
Entisar Al-Ghareeb heeft het grootste deel van haar leven gewerkt als journalist en schrijfster. Haar werk verscheen in weekbladen en de regionale pers. Haar werk richt zich voornamelijk op internationale onderwerpen, films, kunst en cultuur, lokale evenementen en human interest verhalen. Voor haar prozawerk ontving ze verschillende prijzen, zoals de El Hizjra literatuurprijs.