Home > Buitenland > Herinneringen aan Aleppo

De Syrische stad Aleppo ligt al jaren in puin, door onophoudelijk oorlogsgeweld. Bitterzoete herinneringen, zoals die van Hazem Darwiesh, zijn dan zo belangrijk om de historische stad in leven te houden. Ondanks de nachtmerries die hem blijven achtervolgen vertelt hij graag over zijn geliefde Aleppo, een verloren stukje geschiedenis in de vorm van een verwoeste stad.

Mijn oma’s stenen kast

De afgelopen weken werd ik ’s nachts vaak wakker in het wolven uur, het laatste uur van de nacht, waarin ik probeerde om al mijn dromen en nachtmerries onder controle te krijgen. Mijn dromen voerden mij terug naar de winterkamer in het huis van mijn oude grootmoeder in Aleppo. Daar sta ik voor haar stenen kast.

De kast is maar bescheiden, hij heeft slechts plaats voor een kleine kleuren-tv, een naaidoosje, een naaimachine, een koekjesdoos, een chocoladereep en een paar andere prullaria. Ervoor hangt een witte kanten doek, dat alleen omhoog gaat als we in de winteravonden samen met oma naar de televisie kijken, of luisteren naar haar verhalen over Aleppo, haar inwoners en haar geschiedenis.

Hazem Darwiesh
Hazem Darwiesh (34) is geboren en getogen in Aleppo, waar hij Arabische taal en cultuur studeerde. Daarnaast was hij journalist en schrijver bij een Arabische krant en docent Arabisch op een middelbare school. Vier jaar geleden vluchtte hij uit Syrië. Tegenwoordig woont hij in Zwolle en leert Nederlands. Zijn ambitie is om in Nederland een loopbaan op te bouwen in de media.