Home > Binnenland > Herinneringen aan Basra

Journalist Entisar El-Ghareeb vluchtte jaren geleden uit Irak. Rotterdam herinnert haar aan de stad waar ze vandaan komt: Basra, ‘de allermooiste stad van heel Irak’.

Als ik rondloop in de haven van Rotterdam, waar mensen samenleven in een harmonie van verschillende culturen en gewoontes, dan denk ik aan Basra. Ik kan me nog goed de weg herinneren van hoofdstad Bagdad naar de stad Basra in het zuiden van Irak. De weg doorkruist een uitgestrekt gebied van groene schoonheid, zo ver als men kan kijken. Het staat vol palmbomen die de landerijen beschermen tegen de zomerzon.

Ik heb de stad al heel lang niet gezien. Ik probeer mezelf ook niet te dwingen om haar te herinneren. Maar er zijn beelden die ik niet kan vergeten. De fijne momenten van mijn jeugd bijvoorbeeld. Terwijl ik zit te schrijven, lijken mijn herinneringen over Basra scherper te worden. Ik zie een magische stad waar je je prettig voelt en waar je het liefst jaren zou willen verblijven.

Entisar El-Ghareeb
Entisar Al-Ghareeb heeft het grootste deel van haar leven gewerkt als journalist en schrijfster. Haar werk verscheen in weekbladen en de regionale pers. Haar werk richt zich voornamelijk op internationale onderwerpen, films, kunst en cultuur, lokale evenementen en human interest verhalen. Voor haar prozawerk ontving ze verschillende prijzen, zoals de El Hizjra literatuurprijs.