Home > Buitenland > Het enige antwoord op onze oorlogscultuur is een utopische strategie
BuitenlandColumn

Het enige antwoord op onze oorlogscultuur is een utopische strategie

Op zondagochtend 4 juni las ik een korte zin op Facebook, geschreven door een vriendin die in de VS woont: “Wat is er weer aan de hand in Londen, in godsnaam?” Ik dacht meteen: “O nee, weer een aanslag.” Vervolgens las ik het laatste nieuws op de website van de NOS. Het was waar. Weer een terroristische aanslag, en in Londen. Die plaatsnaam maakte mij heel verdrietig. Waarom, dat probeer ik hier onder woorden te brengen.

Oorlog en vrede

Op dat moment herinnerde ik me een scene uit een tv serie, Oorlog en Vrede, de bekendste roman van Leo Tolstoj. Een serie gemaakt door de BBC en de avond daarvoor uitgezonden op NPO 2. Vanaf mijn zestiende heb ik enkele series en films over dit boek gezien. En elke keer als ik de bekende scene zie waarin de zwaargewond geraakte oorlogsheld Prins Andrej Bolkonski in aanwezigheid van zijn geliefde Natasja Rostov dood gaat, word ik emotioneel. Een vloek op alle oorlogen, oorlogvoerende vorsten en politieke leiders, denk ik dan, die in naam van religie, ras en ideologieën andere volken uitmoorden en ontelbaren sturen naar eindeloze uittochten.

Ik ken de oorlog niet alleen van tv series en Hollywoodfilms. Tijdens de Iran-Irak oorlog (1980-1988) zag ik raketaanvallen en stadsbombardementen. Mijn broer, een soldaat, raakte gewond. Andere familieleden zijn direct of indirect vanwege die vreselijke oorlog overleden. En nu zijn we er dagelijks getuige van dat in de naam van Allah, vrijheid of rechtvaardigheid mensen in Syrië, Afghanistan en Irak omkomen. Die oorlogen hebben allerlei kanten en facetten en worden niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in het Westen gevoerd. De nieuwe aanslagen in Londen roepen verdrietige herinneringen bij mij op.

Forough Tamimi
Forough Tamimi is geboren en opgegroeid in Iran. In Nederland heeft ze culturele antropologie gestudeerd. In de afgelopen vijftien jaar heeft Forough gewerkt als onderzoeker, coach en journalist. Met name schrijven over vluchtelingenproblematiek spreekt haar zeer aan. Zij vindt dat de levensverhalen van vluchtelingen en hun bijdragen aan de Nederlandse samenleving sterk onderbelicht zijn.