Home > Column > Het is de eer

Kortgeleden vertelde een Syrische vluchteling in Duitsland, in een live-uitzending op Facebook, hoe hij zijn ex-vrouw met een mes had doodgestoken. Hij sprak met bloed op zijn gezicht en handen. Naast hem stond een van zijn zonen. De man had zijn vrouw vier keer in de nek gestoken. Hij omschreef zichzelf als een ‘dappere man’ en noemde zijn daad een ‘boodschap’ aan alle vrouwen die hun echtgenoten woedend maken. Hen zal eenzelfde lot treffen als als zijn vrouw, waarschuwde de man.

Het was niet de eerste keer dat een gevluchte Syrische vrouw het slachtoffer werd van haar echtgenoot. Er waren eerdere moorden in Duitsland en in Denemarken. Daarnaast was er een geval waarin sprake was van een fysieke aanval, die niet leidde tot de dood. Dit was een poging van een man in Duitsland om zijn vrouw te vermoorden, omdat ze wilde scheiden vanwege haar liefde voor een andere vluchteling. De echtgenoot werd daarbij geholpen door de broer van de vrouw. 

Wat de misdaad die ik in mijn inleiding beschreef, onderscheidt van de andere gevallen is dat de moordenaar de live streaming-app van Facebook gebruikte om de oorzaken en de details van zijn misdaad uit te leggen. Zijn rechtvaardiging was dat hij zijn vrouw moest vermoordden om zijn eer te verdedigen.

Somer Al-Abdallah
Somer Al-Abdallah (1984, Syrië) werkte in Syrië en Turkije als journalist en onderzoeker. In Nederland schrijft hij voor RFG magazine, Majalla.nl en het Friesch Dagblad en publiceerde hij meerdere artikelen in De Volkskrant. Van mei tot en met juli 2018 liep hij stage bij De Volkskrant. Sindsdien is hij als freelancer verbonden aan die krant en is NTR zijn vaste opdrachtgever. ‘Ik ben geïnteresseerd in onderwerpen als integratie, de situatie in het Midden-Oosten, religie, politiek en hoe de mensen denken en de verschillen (en overeenkomsten) tussen hen.’