Home > Buitenland > Hoe zit het nu eigenlijk met de Koerdische partijen in Turkije?
Buitenland

Hoe zit het nu eigenlijk met de Koerdische partijen in Turkije?

Op 24 juni zullen, als gevolg van de grondwetswijziging die vorig jaar in een referendum is goedgekeurd, voor de eerste keer in Turkije de presidents‑ en parlementsverkiezingen tegelijkertijd worden gehouden. Op de kandidatenlijst van een van de deelnemende partijen, de Koerdische Democratische Partij van de Volkeren (HDP), prijkt haar voormalig partijleider Selahattin Demirtas, die momenteel gevangen zit.

De in 2013 opgerichte HDP is de zoveelste in een al bijna dertig jaar oude reeks van Koerdische partijen in Turkije, die onder steeds weer nieuwe namen opereerden en keer op keer hun activiteiten als gevolg van ingrijpen van staatswege hebben moeten staken. Om die reden is het nuttig om de voorgeschiedenis van de HDP uit de doeken te doen door al deze partijen eens op een rijtje te zetten.

De oprichting van HEP

De Koerdische partijvorming in Turkije begon in het begin van de jaren negentig. De in oktober 1991 aangetreden coalitie van DYP en SHP leidde bij de Koerdische bevolking in Turkije tot hoge verwachtingen. De SHP had in 1990 een rapport over de Koerdisch kwestie opgesteld. Daarin werden suggesties gedaan om de noodtoestand en het bestaande systeem van dorpswachten af te schaffen, politieke gevangenen amnestie te verlenen, Koerdisch onderwijs mogelijk te maken en Koerdische uitzendingen op radio en televisie toe te staan.

Handan Tufan
Handan Tufan (1990) studeerde aan de Dokuz Eylül University in Izmir, Turkije. Na haar studie begon ze als verslaggever bij de Dicle News Agency, om later over te stappen naar de Jin News Agency. Voor haar werk ontving ze de Gurbetelli Ersoz Women's Journalism Prize.