Home > Column > Ik koos niet om een vluchteling te zijn
Column

Ik koos niet om een vluchteling te zijn

Jullie die in vrijheid leven en dat willen voor de hele wereld. Wij wisten wat de mensenrechten zijn in jullie mooie land. Jullie houden niet van discriminatie op geslacht, huidskleur, taal en religie. Ik zal mijn verhaal niet vertellen, want jullie kennen het verhaal van de oorlog, die wij hebben beleefd en wat ons heeft beroofd van alles. Gewoon omdat we vrede en vrijheid wilden, zoals jullie die hebben.

Zij is een meisje dat hier woont, ik ontmoette haar en ik luisterde naar haar verhaal en dat greep me aan: ik ben een meisje in de lente van mijn leven. Ik hou nog steeds van het leven en ik droom om te leven, om met mijn gezin in vrede en veiligheid zijn. Ik wilde van gewone kleine rechten genieten, maar weg van de oorlog, vervolging en pijn die we hebben geleden. Ik ben een meisje dat werd gedwongen om te ontsnappen, omdat de oorlog sterker dan mijn dromen was. Maar mijn overtuiging gaf me kracht om morgen te leven.

Kleine dingen

Ik wist niet dat de oorlog mij naar een vredig land zou brengen. Nu wonen mijn gezin en ik in een mooi dorp met prachtige huizen en grote tuinen, het is vol met gekleurde bloemen en waarin de lucht schoon is. De mensen zijn vol van goedheid en liefde en behulpzaamheid. We hebben een groot huis en een ruime tuin, waar ik ’s avonds met mijn broers zit te eten en te lachen. We onthouden zo kleine dingen van ons land. Daarna doen we de lichten uit en ieder van ons gaan naar zijn kamer. Wij worden wakker in de ochtend en we openen de zachte gordijnen tot de zon ons leven verwarmt.

Rabiaa Abdullah
Rabia Abdullah is geboren in 1984 in Syrië. Daar studeerde ze journalistiek aan de Universiteit van Damascus en behaalde haar diploma. Vanwege de oorlog kon ze niet werken en drie jaar geleden kwam ze als vluchteling naar Nederland. Nu woont Rabiaa in Zaandam waar ze hoopt een plek voor zichzelf te vinden zowel op professionele als persoonlijke vlak. Zij houdt van de vrede en veiligheid en is een enthousiaste, doelgerichte en vrolijke mens.