Home > Buitenland > In Iran roept niemand nog Allah Akbar
Buitenland

In Iran roept niemand nog Allah Akbar

Sinds de Ayatollahs in 1979 de macht grepen in Iran, kwam het volk regelmatig in opstand. Toch is het deze keer anders, schrijft Peyman Yarian. ‘Iraniërs hebben genoeg van hun religieuze overheid.’

Sinds een aantal weken wordt in Iran massaal gedemonstreerd tegen het regime. Deze recente protesten verschillen nogal van eerdere protesten. Het grootste verschil is dat je nu niemand  ‘Allah Akbar’ hoort roepen op straat. Het Iraanse volk heeft genoeg van een religie die ze dwingt om het regime te gehoorzamen. Veel demonstranten schreeuwen de slogan ‘weg met die onzin’. Ze eisen dat een referendum wordt gehouden over het huidige politieke systeem.

Als ik terugdenk aan mijn eigen leven in Iran, doemen er talloze negatief beladen herinneringen op. Alle problemen die ik heb meegemaakt, en met mij miljoenen Iraniërs, komen voort uit de revolutie van 1979. De huidige generatie Iraniërs gelooft niet meer in de Islamitische revolutie. Woedend vragen ze aan de generatie van hun ouders en grootouders: ‘Waarom ontketenden jullie die revolutie? Hadden jullie Khomeini niet door?

Peyman Yarian
Peyman Yarian komt uit Iran. Hij is geboren op 9 maart in 1971 in de stad Sanandadj. Hij studeerde journalistiek en werkte 18 jaar voor verschillende Iraanse kranten en tijdschriften. Meestal schreef Peyman over literatuur en geschiedenis. Hij heeft ook vijf boeken in Iran uitgegeven. Inmiddels woont hij zes jaar in Nederland en schrijft hij korte verhalen en artikelen in het Nederlands.