Home > Poëzie en Fictie > Jacob op de Dam

Vaak loopt hij angstig tussen het Centraal Station en de Dam en denkt na over zijn ziekte. Hij heeft er geen goed gevoel over. Hij denkt dat hij misschien hiv heeft. Over deze gedachten praat hij met niemand. In de grote stad voelt Jacob zich alleen en erg eenzaam.

Het is september en hij draagt een oude jas. De jas  is een beetje verkleurd. Hij haalt zijn schouders op en zegt: ‘Dat maakt niet uit. Ik ga geen belangrijke mensen ontmoeten.’  Jacob kijkt om zich heen en loopt naar de kerk. Hij slaapt hier met vier anderen. Hij wacht op de stoep en kijkt op zijn horloge. Het is rond vijf uur in de middag,  een herfstdag. Op de Nieuwezijds Voorburgwal tegenover het Engelse schoolgebouw gaat hij zitten op de bank en zet zijn rugzak op de grond. Uit de linkerzak van zijn jas haalt hij zijn pakje sigaretten.  Hij steekt een sigaret aan en kijkt naar een oude man aan de overkant,  die met een bezem met een lange steel de stoep voor zijn winkel met antieke klokken aan het vegen is. Hij draagt een zwart pak met gele stropdas en loopt een beetje mank.

Peyman Yarian
Peyman Yarian komt uit Iran. Hij is geboren op 9 maart in 1971 in de stad Sanandadj. Hij studeerde journalistiek en werkte 18 jaar voor verschillende Iraanse kranten en tijdschriften. Meestal schreef Peyman over literatuur en geschiedenis. Hij heeft ook vijf boeken in Iran uitgegeven. Inmiddels woont hij zes jaar in Nederland en schrijft hij korte verhalen en artikelen in het Nederlands.