Home > Buitenland > Journalistiek bedrijven in Burundi? Dat wordt steeds gevaarlijker
Buitenland

Journalistiek bedrijven in Burundi? Dat wordt steeds gevaarlijker

Vertaling: Milou Dekkers

Hoewel de persvrijheid in Burundi een in zekere zin acceptabel niveau heeft bereikt, zijn er zorgen over de achteruitgang die de laatste tijd wordt waargenomen. De pluriformiteit en onafhankelijkheid van de diverse media gaan achteruit. Ook de situatie met betrekking tot veiligheid en vrijheid van journalisten verslechtert. En dat alles, volgens onze bronnen, sinds president Pierre Nkurunziza heeft besloten een derde termijn aan te gaan. Een omstreden mandaat, illegaal en onwettig in de ogen van andere politieke spelers in Burundi en de internationale gemeenschap.

Léon Masengo, directeur van radio Bonesha, een van de radiostations die tegenwoordig gesloten is, vindt dat er in de huidige situatie niet gesproken kan worden over persvrijheid in Burundi. Deze doorgewinterde journalist beschouwt de situatie wat betreft het respecteren van de persvrijheid als zorgwekkend, de signalen staan op rood:

“Nadat vijf radiostations werden geplunderd en in brand gestoken als gevolg van de mislukte staatsgreep op 13 mei 2015, zijn drie stations (waaronder redio publique africaine (RPA), Bonesha FM en radio-télé Renaissance) tot op de dag van vandaag nog altijd gesloten. U begrijpt dat de mediapluriformiteit hierdoor getroffen is en dat is spijtig”, zegt Masengo.

Jean Marie Bukuru
Jean Marie Bukuru (1979) komt van origine uit Burundi, waar hij studeerde aan de faculteit van Afrikaanse talen en literatuur. Hij werkte als journalist voor kranten, nationale radio en tv en voor persbureaus, voor hij naar Nederland vluchtte. Nu werkt hij als onafhankelijk journalist, onder andere voor RFG Magazine.

Leave a Reply