Home > Buitenland > Land van wonderen

Azerbeidzjan is een prachtig land, schrijft journalist Vugar Abbasov, zelf afkomstig uit dat land. Mooie natuur en aardige mensen, vooral in de stad Sheki. Zijn kinderen willen nu alweer terug.   

Ook dit jaar hadden wij, mijn familie en ik, Azerbeidzjan als onze vakantiebestemming gekozen. Hoewel dit niet de eerste keer was dat we hier op vakantie waren, en we zelf Azerbeidzjanen zijn, waren er nog zat dingen te doen. 

Bakoe

Azerbeidzjan betekent letterlijk ‘land van vuur’. De hoofdstad Bakoe betekent ‘stad van de wind’.  En hoewel dat wind en vuur geen ideale combinatie lijken, dooft deze wind het vuur niet uit.  Misschien wakkert de wind het vuur wel aan.

De afgelopen paar jaar heeft Azerbeidzjan veel toeristen aangetrokken onder andere uit de Arabische wereld, maar ook uit Europa. Voor Europese toeristen is het land erg  goedkoop. Voor één euro krijg je twee manat, de Azerbeidzjaanse nationale valuta. Voor sommige landen staat Azerbeidzjan bekend als een olieland, maar er zijn nog zo veel andere dingen waar het bekend om staat in de rest van de wereld. Denk aan schrijvers en dichters, zoals Nizami Gencevi, Mohammed Fuzuli, Nesimi, componisten als Uzeyir Hacibeyov, Gara Garayev – en noem maar op. Azerbeidzjan staat ook bekend als de eerste democratische en seculiere republiek in de Islamitische wereld, opgericht in 1918 (Hier schreef ik al over in mijn eerdere artikel: https://www.rfgmagazine.nl/honderd-jaar-azerbeidzjan-valt-er-iets-te-vieren/). 

 Bakoe, Moegam

Het land barst van de wonderen, een van de vele redenen waarom toeristen Azerbeidzjan bezoeken. Een voorbeeld hiervan is de Yanar Dag of wel de Brandende Berg. “Yanar Dağ (Yanar dag of Yanar dagh) is een oeroude brandende natuurlijke aardgasbron aan de voet van een heuvel op het schiereiland Apsjeron. Tot drie meter hoge vlammen komen uit een tien meter breed gebied langs deze zogeheten kalksteenheuvel. De Brandende Berg ligt  enkele kilometers ten noorden van de hoofdstad Bakoe en kan bezocht worden.

Tijdens onze vakantie hebben wij verschillende steden in Azerbeidzjan bezocht, zoals Gubaen Gusar. Deze en nog heel veel andere steden die ik niet genoemd heb, zijn allemaal prachtig, maar in het bijzonder  wil ik  nu schrijven over een stad die een aparte indruk heeft gemaakt op mijn kinderen: Sheki. 

In deze stad bevindt zich namelijk de Sheki Kahn Sarayi ofwel het paleis van Shaki Khans. Dit paleis was gebouwd in 1797 door Mohammed Hassan Khan. De ramen en beschilderde glazen van het paleis zijn een echte aandachttrekker. Voor het maken van deze ramen, ook wel bekend als shebeke, is geen gebruik gemaakt van spijkers of lijm of wat dan ook. En alles is met de hand gemaakt. Daarnaast zijn de wanden prachtig beschilderd en vertellen een verhaal hoe verder je het paleis in gaat. Ik kan nog veel meer vertellen over het paleis maar één keer bekijken is beter er dan duizend keer over lezen.

Het paleis van Shaki Khans

Er zijn nog enorm veel andere interessante plekken in Sheki voor toeristen, zoals de Karyansaray, een voormalige overnachtingsplek voor karavanen. En natuurlijk mag ik de straten niet vergeten te noemen, die volgebouwd staan met historische panden. Bovendien kan je niet naar Sheki gaan zonder de beroemde Sheki Baklava te proeven. Ik kan alleen maar zeggen dat deze typische lekkernij zoet en erg lekker smaakt. Proef het zelf maar eens! 

Als je had gepland om maar voor één dagje naar Sheki te gaan, zul je er langer blijven dan verwacht. De natuur en de mensen blijven je aantrekken. Waar je ook kijkt, je wordt omringd door prachtige bergen. De watervallen en rivieren bieden verkoeling in het warme zomermeer, om maar niet te spreken van de schitterend groene bossen. Het lekkere en bovendien gezonde eten is vanzelfsprekend. 

Het paleis van Shaki Khans

Maar wat de stad nog mooier maakt zijn de warme mensen van Sheki. Ze zijn  altijd behulpzaam en vriendelijk. Klop je op iemands deur midden in de nacht op zoek naar een hotel, dan bieden ze hun eigen huis aan om te komen logeren, zodat je de volgende dag weer verder kan zoeken. De mensen in Sheki zijn nóg vriendelijker dan in andere steden van Azerbeidzjan. Vraag je om de weg? Ze lopen met je mee tot je het gevonden hebt. 

Onze oorspronkelijke plan was om maar één dag in Sheki te blijven, maar uiteindelijk verbleven we drie hele dagen in deze mooie stad. 

Vugar Abbasov in Sheki

Nu zijn we weer terug in Nederland. Nu al zijn de kinderen bezig met het maken van plannen voor volgend jaar. We hebben besloten volgend jaar naar Gence te gaan, maar de kinderen willen heel graag weer terug naar Sheki. 

Azerbeidzjan is een land, dat je, als je er eenmaal bent geweest, steeds maar weer wilt blijven bezoeken. Dat geldt ook voor Sheki, je kunt er geen genoeg van krijgen. Ik kan nu al met zekerheid zeggen dat ik mezelf weer terug ga vinden tussen de mooie bergen van Sheki. 

Vugar Abbasov.

Nederland-Azerbeidzjan-Nederland. 

 

Vugar Abbasov
Vugar Abbasov is geboren op 30 juni 1974 in Bejlakan (Azerbeidzjan). Van 1975 tot 2008 heeft hij in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe gewoond. Daar studeerde hij aan de Wester Universiteit. Van 1993 tot 2008 werkte Vugar als journalist voor de Azerbeidzjaanse publieke omroep. Sinds 2008 woont hij samen met zijn vrouw en twee kinderen in Nederland. Hij is lid van On File JV en Azerbeidzjaanse Journalisten Vereniging en de voorzitter van de stichting “Connect.”