Home > Buitenland > Lang leve de journalistiek!

Eind vorig jaar zijn zes journalisten van RFG Magazine uitgenodigd om deel te nemen aan de conferentie Onderzoeksjournalistiek van de VVOJ in Maastricht. Een van hen was Forough Tamimi. De nieuwste speelfilm van Steven Spielberg, over een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek, bracht haar terug bij het centrale thema van de conferentie: ‘Amerikaanse toestanden’.

Vorige week heb ik The Post gezien, de nieuwe film van Steven Spielberg. Een fantastische film met Meryl Streep als Katharine Graham, uitgeefster van de Washington Post, en Tom Hanks als journalist Ben Bradlee. De film gaat over de Pentagon papers, geheime documenten van de Amerikaanse overheid over de oorlog in Vietnam, die in 1971 werden onthuld. En het gaat over de rol van journalistiek onderzoek: de manier waarop de Washington Post en de New York Times met het publiceren van deze documenten – onder bijzonder moeilijke omstandigheden – de vreselijke waarheid van die zinloze oorlog ter discussie stelden.

Timing

Het is vast geen toeval dat Spielberg op dit moment komt met een film over het belang van de vrije pers en het vrije woord. Over journalisten die oorlogsgeheimen van het Amerikaanse ministerie van Defensie onthullen, en daarmee de grote leugens over hun successen in Vietnam. De film is in korte tijd gemaakt, tijdens het presidentschap van Donald Trump, een tijd van alternative facts en aanvallen op de vrije pers.

Forough Tamimi
Forough Tamimi is geboren en opgegroeid in Iran. In Nederland heeft ze culturele antropologie gestudeerd. In de afgelopen vijftien jaar heeft Forough gewerkt als onderzoeker, coach en journalist. Met name schrijven over vluchtelingenproblematiek spreekt haar zeer aan. Zij vindt dat de levensverhalen van vluchtelingen en hun bijdragen aan de Nederlandse samenleving sterk onderbelicht zijn.