Home > Buitenland > ‘Mijn radicaal-rechtse buren helpen me om vluchtelingen op te vangen’
Buitenland

‘Mijn radicaal-rechtse buren helpen me om vluchtelingen op te vangen’

Anderhalf jaar geleden nam de Italiaanse leraar Antonio Calò zes Afrikaanse vluchtelingen in huis. In een persoonlijk gesprek vertelt hij wat het betekent als je gezin opeens niet meer uit zes, maar uit twaalf personen bestaat. En hij legt uit waarom Italië het goede voorbeeld moet geven.

Calò geeft filosofie en geschiedenis aan een lyceum in Treviso, vlakbij Venetië. Het dagelijks samenleven met zes vluchtelingen uit drie verschillende Afrikaanse landen is voor hem een hele mooie ervaring. Veel mensen bieden hulp aan en komen langs om te kijken hoe het met hen gaat. Zelfs zijn buren die op de radicaal-rechtse partij Lega Nord stemmen, brengen eten en kleren langs.

Van de zes mannen, allemaal tussen de 19 en 30 jaar oud, hebben er inmiddels twee werk gevonden in een restaurant. De anderen lopen nog stage. Het heeft wel tijd nodig gehad voordat ze op zoek konden gaan naar werk. Calò zegt: ‘Je kunt niet verwachten dat het heel snel gaat. Net zoals wij ook tijd nodig zouden hebben als we in Afrika opnieuw moesten beginnen, geldt dat voor hen hier ook. Het is redelijk goed gegaan en ze zijn relatief snel geïntegreerd, wat gelukkig mogelijk blijkt te zijn in Italië. Het gaat om jongens die veel geleden hebben. Eén van hen heeft me verteld dat hij helemaal niemand heeft op de wereld. Toen hij hier net was, keek hij me aan en zei: jij bent nu mijn vader. Een ander begon tien dagen eerder met de ramadan, om God te danken dat hij een huis heeft gevonden in Italië.’