Home > Buitenland > Rookgordijn moet falen EU in vluchtelingencrisis verhullen
Buitenland

Rookgordijn moet falen EU in vluchtelingencrisis verhullen

De EU-top over de Balkanroute is uitgedraaid op een spectaculair potje vluchtelingenpingpong. Dat was verwacht, maar de mate waarin oppervlakkige lapmiddelen nu als robuuste regelingen worrden gepresenteerd slaat alles. Een paar dingen die u moet weten over de Balkanroute.

De vluchtelingen in de Balkanlanden komen uit de EU

Dat leren kinderen in de brugklas, maar voor de oudere generatie is dat nog een beetje nieuw. Wie vanuit Turkije richting Europa reist moet door Bulgarije (EU-lid sinds 2007) of door Griekenland (EU-lid sinds 1981). Vrijwel iedereen kiest momenteel voor Griekenland, en dat land is niet alleen EU-lid, maar ook lid van de Schengengroep van gemeenschappelijke buitengrenzen. Dat is belangrijk om te onthouden.

Schengen is een afspraak om de gezamenlijke buitengrenzen maar één keer te controleren. Landen hebben nog tal van eigen regeltjes, maar de slagbomen en paspoortcontroles zijn verplaatst naar de buitengrenzen van die Schengenzone. Als bijvoorbeeld Nederland dus een beleid wil voeren wie wel en niet over die grens mogen stappen, moet het dat doen in samenwerking met buitengrenslanden als Griekenland. Dat land doet de controles voor ons, en wij hebben afgesproken daarbij te helpen. Daar zijn ook allerlei organisaties voor zoals Frontex, de Schengengrensbewaker. Om te zorgen dat dat lekker draait is er de Europese Commissie van mijnheer Juncker.

Joost van Egmond
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Hij treedt geregeld op als balkandeskundige. Joost is hoofdredacteur van Donau Magazine www.donaustroom.eu