Home > Buitenland > Syrische vluchtelingen willen een veilige en waardige terugkeer
Buitenland

Syrische vluchtelingen willen een veilige en waardige terugkeer

De laatste weken is duidelijk geworden dat de regering van Libanon aanstuurt op de terugkeer van een miljoen vluchtelingen naar Syrië. Dit ondanks het feit dat er geen politieke oplossing voorhanden is die een einde aan de oorlog maakt en garanties voor een veilige en waardige terugkeer kan bieden. Integendeel, de plannen voor terugkeer worden gecoördineerd met het regime van Assad, dat de vluchtelingen wil onderbrengen in zogenoemde ‘veilige zones’ onder controle van de regering. Dit beleid zal leiden tot meer onrecht en leed voor mensen die al alles verloren hebben, terwijl het de kans op een duurzame vrede verkleint. Het zou zelfs kunnen leiden tot een nieuwe golf van vluchtelingen naar Europa zoals in 2015.

De Libanese minister van buitenlandse zaken, Gebran Bassil, beschuldigde onlangs de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ervan mensen die vrijwillig willen terugkeren ‘te intimideren om dat niet te doen’. Hij dreigde de UNCHR met maatregelen, terwijl de organisatie niet anders deed dan de inschatting geven dat de huidige omstandigheden een veilige en waardige terugkeer van vluchtelingen naar Syrië niet mogelijk maken. Die inschatting wordt gedeeld door de Europese Unie en zijn lidstaten, en door tal van internationale organisaties.

Ellendige omstandigheden

Die inschatting is ook gebaseerd op de feiten op de grond in Syrië. Duizenden binnenlandse vluchtelingen die uit Ghouta, Homs en andere regio’s naar Idlib en omgeving trokken, verkeren in ellendige omstandigheden. Ze hebben geen woning, er is weinig voedsel en medische zorg bestaat vrijwel niet. Tegelijkertijd gaan het Syrische regime en de Russische strijdkrachten door met luchtaanvallen op dit gebied. Die kosten geregeld onschuldige burgers, onder wie vluchtelingen, het leven. Vorige week vielen bij aanvallen tientallen doden.