Home > Column > Turkse Tulpen

Het is 08:00 uur, een week voor de Nederlandse verkiezingen van maart 2017. De Turkse minister van Buitenlandse zaken krijgt geen toestemming om in Rotterdam campagne te voeren voor een Turks referendum over de grondwet. Ik ga naar zumbales in de sportschool. De docent is een vrouw uit Latijns-Amerika. Ze spreekt alleen een beetje Engels en ziet eruit alsof ze uit Iran komt of uit Turkije. Ondanks dat ze geen Nederlands spreekt, geeft ze heel vrolijk en energiek les.

Het is 14:00 uur. De Turkse minister is boos op premier Rutte die heeft gezegd dat hij welkom is om naar de Nederlandse tulpenvelden te komen kijken, maar niet om hier campagne te voeren. Hij is woedend en vindt dat tulpen oorspronkelijk Turks zijn. Ik dacht dat tulpen hun wortels in het Perzische rijk hadden. Maar ik ben niet woedend. Turkije hoorde ooit bij het Perzische rijk en het kan waar zijn wat hij beweert. Ik eet mijn Marokkaanse couscous terwijl ik naar het journaal luister. Het blijkt dat de minister van Familiezaken, die in Duitsland is, in plaats van de andere minister naar Rotterdam komt. Stiekem. Maar ik weet het nu, plus 30.000 Turken in Nederland.

Het is 16:00 uur als ik mijn broek ophaal bij de kleermaker. Ik vraag hem naar zijn mening. Komt de Nederlandse tulp uit Perzië of uit Turkije? Hij begrijpt niet goed wat ik bedoel en andersom. Volgens mij zegt hij dat tulpen uit Palestina komen. Ik weet dat hij zelf uit Palestina komt — of bedoelt hij toch de tulpen? Ondanks zijn gebrekkige Nederlands heeft hij mijn broek netjes op maat gemaakt. Hij is niet ontevreden over zijn herkomst of die van de tulpen.

Firoozeh Farjadnia
https://firoozehfarjadnia.blogspot.com/
Firoozeh Farjadnia groeide op in Kermanshah, een plaats in het Koerdische deel van Iran. In 1995 vluchtte ze op 25-jarige leeftijd naar Nederland, waar ze een opleiding Bouwkunde volgde. Firoozeh schrijft romans, korte verhalen en columns. In 2014 debuteerde ze met de roman Postvogel (uitgeverij Jurgen Maas). In mei 2017 verscheen haar tweede (Engelstalige) roman, The Labyrinth of Time (H&S Media). Ze werkt momenteel aan een korte verhalenbundel en aan haar derde roman.