Home > Buitenland > Wat gebeurde er tijdens de straatverboden in Turkije?
Buitenland

Wat gebeurde er tijdens de straatverboden in Turkije?

Meer lezen van RFG? Doneer via Blendle!

In Turkije woedt al bijna veertig jaar een burgeroorlog tussen Turken en Koerden, die een onbekend, maar zeer aanzienlijk aantal mensen het leven heeft gekost. Weliswaar is gedurende die tijd herhaaldelijk het initiatief genomen tot onderhandelingen om aan dit geweld een einde te maken, maar dat heeft tot dusverre nog nooit tot een duurzame oplossing geleid.

De laatste vergeefse onderhandelingen eindigden in 2015, waarna de strijd opnieuw in volle hevigheid losbarstte. Alleen kwamen dit keer, anders dan tot dusverre, ook de steden in de vuurlinie te liggen. Onder leiding van de Koerdische militanten van de YPS werden in het Koerdische oosten van Turkije in een aantal steden greppels gegraven. Als argument daarvoor werd door de YPS aangevoerd, dat de politie een aantal wijken was binnengevallen en daarbij burgers had gedood; de loopgraven moesten herhaling verhinderen. De Turkse staat heeft daarop zeer scherp gereageerd door met een nieuwe gewapende inval een bloedbad te veroorzaken.

Nadat zij in de desbetreffende steden een straatverbod had ingevoerd, laaide de strijd weer op. YPS-strijders werden in het nauw gedreven en op brute wijze vermoord. Daarna hebben hiervoor verantwoordelijke Turkse soldaten in de sociale media talloze foto’s van lijken van gedode militanten gepubliceerd.

Handan Tufan
Handan Tufan (1990) studeerde aan de Dokuz Eylül University in Izmir, Turkije. Na haar studie begon ze als verslaggever bij de Dicle News Agency, om later over te stappen naar de Jin News Agency. Voor haar werk ontving ze de Gurbetelli Ersoz Women's Journalism Prize.